SsangYong i kolačići

Pomoću tehnologije kolačića (cookies) omogućavamo vam najbolji doživljaj naše web stranice. Podaci prikupljeni preko kolačića su anonimni. Molimo vas da označite slažete li se s upotrebom ove tehnologije.

Novosti

Ssangyong Motor i Mahindra postigli dogovor o preuzimanju

-    Troškovi preuzimanja ocijenjeni na 463 milijuna dolara – od toga 378 milijuna u novim dionicama i 85 milijuna u obveznicama
-    Mahindra će dobiti 70-postotni vlasnički udio
-    Konačni dogovor bit će realiziran u ožujku 2011. godine

Ssangyong Motor Company Limited (SYMC) i indijska Mahindra&Mahindra Ltd. (M&M) nedavno su postigli dugo očekivani dogovor kojim je indijski proizvođač preko 70-postotnog vlasničkog udjela preuzeo korejskog specijalistu za terenska vozila.

Kako su vodeći ljudi obje tvrtke rekli tom prigodom, Ssangyong će tim dogovorom ponovno jačati svoje napore na području istraživanja i razvoja, investiranja u razvoj novih proizvoda, povećanja globalne konkurentnosti i povećati prodaju diljem svijeta tese tako i dalje razvijati kao globalni proizvođač SUV vozila.

Radi se o win-win dogovoru, jer će Mahindra uložiti svoja financijska sredstva i strategiju razvoja, dok će Ssangyong staviti na raspolaganje svoje 55-godišnje iskustvo i tehnološko znanje na području terenskih vozila.

SYMC je od veljače 2009. godine, kada su se zbog globalne financijske krize našli u novčanim problemima, bio u procesu traženja rješenja za opstanakbrandate cijelo vrijeme pregovarao s možebitnim investitorima.

Troškovi preuzimanja iznose 463 milijuna američkih dolara, od toga je 378 milijuna u novim dionicama, a ostatak u iznosu 85 milijuna u korporacijskim obveznicama. Mahindra je ovom kupnjom stekla 70-postotni vlasnički udio u SYMC.

 

***


Ssangyong Motor, utemeljen 1954. godine, je korejski specijalist za terenska vozila. 1988. godine su na svjetska tržišta poslalii model Korando, koji je i izvan korejskih granica učvrstio njihov ugled specijaliste za vozila s pogonom na sva četiri kotača. Sljedeći uspješan model bio je Musso, koji su uspješno počeli prodavati i u Zapadnoj Europi. 1997. godine predstavili su prestižnu limuzinu Chairman, koju je nakon 11 uspješnih godina prije dvije godine naslijedila obnovljena i još prestižnija limuzina Chairman W. Kod nas su bili najpoznatiji sportski terenci Kyron i Rexton. Ovih dana diljem Evrope predstavljaju sasvim novoga Koranda.
Ssangyong je najuspješniji na domaćem korejskom tržištu,  gdje ima čak 90 zastupnika, a inače je svoju prodajno-servisnu mrežu razgranao u čak 90 zemalja diljem svijeta, gdje imaju preko 1.200 zastupnika.