Kia - Praktični savjeti za vozače

KAKO... namjestiti dječje sjedalo

Djeca su vaše najveće blago, a najbolji način da ih zaštitite jest da u automobilu sjede u odgovarajućem sjedalu, koji je primjeren njihovoj težini i veličini. Ovdje je nekoliko općih pravila za namještanje dječjeg sjedala.

Dvije su stvari bitne za dobro obavljen posao – kupnja i namještanje. Uvijek provjerite službeno odobrenje marke (obično oznaka 'E' Ujedinjenih naroda). Odaberite pravo sjedalo za težinu vašeg djeteta – potrebne informacije trebale bi biti navedene na pakiranju. Polovna dječja sjedala mogu biti oštećena i ne odgovaraju najnovijim standardima. Uzmite si dovoljno vremena za namještanje sjedala – površnost nema smisla!

Mnogi novi modeli dolaze s ISOFIX sustavom ugradnje dječjeg sjedala, što je dodatna europska standardizirana nadgradnja već tradicionalnih sustava. Ima li i vaš automobil upute kako namjestiti sjedalo s ISOFIX sustavom pogledajte u svom auto-priručniku.

Prvi korak

Prvi korak

Izaberite pravo mjesto za sjedalo. Dječja sjedala oblikovana su tako da su okrenuta prema naprijed ili nazad. Pozorno pročitajte upute prije li nego ga učvrstite.

Drugi korak

Drugi korak

Ne upotrebljavate li sustav ISOFIX, provjerite odgovara li sigurnosni pojas za odrasle uputama. Provjerite prilagođenost pojasa. Prostor između grudi djeteta i pojasa trebao bi biti dovoljan za jedan ili najviše dva prsta.


Tretji korak

Treći korak

Upotrebljavate li dodatno sjedalo ili jastuk, pojas mora prelaziti preko oba boka, mora leći na djetetovo rame, a ne vrat.


NEKOLIKO BITNIH PRAVILA:

  • Nikada ne vežite pojas ispod djetetove ruke ili iza leđa.
  • Nikada ne podešavajte sjedalicu ili pojas da bi bolje pristajao.
  • Nikada ne namještajte dječje sjedalo na mjesto s aktivnim zračnim jastukom ispred njega. Pogledajte u svoj auto-priručnik kako deaktivirati putnikov sigurnosni zračni jastuk.