Kia - Praktični savjeti za vozače

Kako... provjeriti i nadopuniti razinu tekućina

Održavanje razine ulja, tekućine za hlađenje i tekućine za pranje stakala ključno je za njihovo nesmetano djelovanje. Možete navratiti do najbližeg Kia zastupnika, gdje će posao rado obaviti umjesto vas, no ovdje je nekoliko savjeta kako da to napravite sami.

Auto-priručnik dati će vam detaljnije upute, vezane za vaš model. Uza sve dolje navedeno, budite sigurni da je motor ugašen i da može stajati na mjestu najmanje pet minuta.

ULJE

Prvi korak - olje

Prvi korak

Otvorite pokrov automobila i potražite mjernu šipku. Najčešće se nalazi negdje ispred motora, blago obojane ručice.

Drugi korak

Drugi korak

Izvadite mjernu šipku i krpicom obrišite ulje sa nje.


Treći korak

Treći korak

Umočite ju natrag u ulje, izvucite van i očitajte. Ako je razina na mjernoj šipci ispod oznake za minimalnu količinu, trebate ga doliti.

Četvrti korak

Četvrti korak

Da biste ga napunili, maknite poklopac za punjenje motornog ulja, polako dolijevajte ulje i zatim pričekajte nekoliko minuta, prije nego što opet provjerite razinu. Previše ulja može biti jednako loše kao premalo – ne smijete prepuniti motor. Da biste izabrali odgovarajuću kvalitetu ulja za motor svog vozila, pogledajte u knjižicu održavanja.


Peti korak

Poklopac zatvorite tako, da ga spustite s visine najmanje 15 centimetara. Kako biste se uvjerili da je dobro zatvoren, pokušajte poklopac podignuti iz zaključanog položaja. Ako ne možete, sigurno ste ga zatvorili.


TEKUĆINA ZA HLAĐENJE / ANTIFRIZ

Prvi korak

Prvi korak

Otvorite poklopac automobila i potražite rezervoar za tekućinu za hlađenje/antifriz. Obično je to plastični tank, s oznakama razina 'maksimum' i 'minimum'.

Drugi korak

Drugi korak

Provjerite razinu tekućine za hlađenje/antifriza. Uz hladan motor, trebala bi biti negdje između obadvije oznake.


Treći korak

Treći korak

Ako je razina tekućine za hlađenje/antifriza niska, morate je doliti. Nikada ne otvarajte poklopac rezervoara tekućina dok je motor vruć – možete se opeći. Kada je motor hladan, oko poklopca omotajte krpicu i odvrnite polako, da ne bi ušlo previše tlaka.

Četvrti korak

Četvrti korak

Razinu nadopunite tako da napravite mješavinu 50/50 vode i tekućine za hlađenje/antifriza. Ako je hitno, možete najprije doliti običnu vodu iz pipe, a tekućinu za hlađenje/antifriz dodati kasnije. Pazite da ne napunite previše.


Peti korak

Poklopac zatvorite tako, da ga spustite s visine najmanje 15 centimetara. Kako biste se uvjerili da je dobro zatvoren, pokušajte poklopac podignuti iz zaključanog položaja. Ako ne možete, sigurno ste ga zatvorili.TEKUĆINA ZA PRANJE VJETROBRANSKOG STAKLA

Prvi korak

Prvi korak

Otvorite poklopac automobila i potražite rezervoar tekućine za pranje vjetrobranskog stakla. Ovisno o vašem modelu, ovaj rezervoar obično drži tekućinu za prednje i stražnje vjetrobransko staklo i prednja svjetla.

Drugi korak

Drugi korak

Provjerite razinu u spremniku. Ne biste smjeli putovati s praznim rezervoarom tekućine za pranje stakala, koja je ključna za dobru vidljivost.


Treći korak

Treći korak

Maknite poklopac i napunite sa mješavinom vode i tekućine za pranje stakla. Mi preporučamo:

  • 30% tekućine za pranje stakala i 70% vode po ljeti
  • 50% tekućine za pranje stakala i 50% vode po zimi

Ne rijedite tekućine kada je vanjska temperatura ispod –20°C.


Četvrti korak

Četvrti korak

Poklopac zatvorite tako da ga spustite s visine najmanje 15 centimetara. Kako biste se uvjerili, da je dobro zatvoren, pokušajte poklopac podignuti iz zaključanog položaja. Ako ne možete, sigurno ste ga zatvorili.


Ovi navodi se nadopunjavaju i trebali bi biti čitani uz priručnik vašeg automobila. Uvijek provjerite priručnik prije mijenjanja razine tekućina u vašem automobilu.