Kia - Praktični savjeti za vozače

KAKO... se pripremiti na duže putovanje

Spremate li se na put s društvom ili poslovno putovanje, u svakom ćete slučaju poželjeti izbjeći neugodna iznenađenja na putu. Ne brinite, odvezite se do najbližeg Kia zastupnika, gdje će se pobrinuti da ćete biti sasvim spremni za put.

Uz to što ćete misliti na najdraže cd-e i stajanje za odmor, ugodno putovanje osigurajte sebi kao i svom automobilu.

POPIS ZA PUTOVANJE:

IMAJTE PLAN

Teturanje s kartom na cesti bespotrebno će razvući put, zato odvojite vremena za planiranje puta prije nego što krenete. Možete pogledati i na internet tražilice putova, koje će vas upozoriti na moguće radove na cesti.

PRIPREMITE GUME

Težina dodatnih putnika i prtljage utječe na tlak guma, zato ih provjeravajte i uvijek imajte na raspolaganju rezervnu gumu. Izlizane gume opasne su na mokrim ili vrlo vrućim podlogama, zato ih provjeravajte barem svaka dva tjedna s primjerenom napravom za mjerenje tlaka u gumama

VIJCI I MATICE

Upoznajte se s osnovnim alatom vašeg automobila – u priručniku piše gdje se nalazi. Imate li ikakvih dvojbi, tu smo da vam pomognemo – samo nazovite u najbliži Kia centar.

OSTANITE HLADNI

Za mirnu vožnju bez pregrijavanja pregledajte motor prije polaska. Napunite razine tekućina, ali samo kada je motor hladan. Najbliži Kia diler zamijenit će vam ulje i filtar na servisnom pregledu. Pred zimu provjerit će i koncentraciju tekućine protiv smrzavanja.

OČI NA CESTI

Oštećeni brisači i svjetla predstavljaju opasnost i smanjuju vidljivost. Provjerite razinu tekućine za pranje stakla i barem dva puta provjerite rade li sva svjetla – to vrijedi i za pokazivače smjera, kočnice i svjetla za maglu. Brisači bi trebali bit zamijenjeni barem jednom godišnje, jer u suprotnom će slučaju samo mazati staklo i smanjivati vidljivost.

ODMORITE SE

Barem svaka dva sata napravite kratku pauzu i protegnite noge. Pijte i dovoljno tekućine, što će vam pomoći ostati budnima i povećati udobnost na putu.

JESMO STIGLI?

Idu li s vama na put i djeca, razmislite o vožnji noću, kada je vjerojatnije da će spavati. Ponesite nešto što će im odvratiti misli s vožnje, npr. knjige i igrice.