Kia - Praktični savjeti za vozače

KAKO... smanjiti potrošnju goriva

Nema dvojbe o tome kako je bolje gospodarenje gorivom bolje za vaše vozilo i džep, ali i ostale sudionike u prometu. Čitajte dalje i povećajte svoj IQ trošenja goriva.

EU testovi nisu toliko zahtjevni kao što je realna svakodnevna vožnja, zato očekujte 10% manju kilometražu od procijenjene. Potrošnju goriva možete smanjiti praćenjem sljedećih nekoliko koraka.

NOGA NA PAPUČICI

Zaboravite na savjete o sporom ubrzavanju – ne samo da nije učinkovito kod smanjenja potrošnje, nego i uznemiruje druge sudionike u prometu. Umjesto toga, normalno ubrzavajte kroz brzine dok ne dostignete željenu, zatim istu zadržite i ubacite u najvišu. Kada vozite dulje vrijeme, ubacite u petu ili šestu brzinu, ovisno o automobilu koji vozite, što je prije moguće. To će smanjiti brzinu motora i optimizirati potrošnju goriva.

CRVENA

Zaustavljanje puno prije na svakom crvenom svjetlu može povećati potrošnju goriva. Što ćete manje ubrzavati iz stojećeg stanja, to bolje.

GLATKO I UMJERENO

Velika brzina, pre raznolika vožnja ili ne upotrebljavanje najviše moguće brzine može znatno utjecati na potrošnju. Usredotočite se na efikasniju vožnju, čime ćete znatnije smanjiti svoje posjete benzinskim crpkama. Možda čak i smanjiti stres.

PROMIJENITE PUT

Zaustavljanje i pokretanje troši najviše goriva, zato je za vrijeme stajanja na mjestu najbolje ugasiti motor. Još bolje je zaobići ceste, gdje su velike gužve i zastoji. Iako se alternativa čini dulja, uštedjet ćete. Tko zna, možda novim putem otkrijete neke nove zanimljive stvari.

PUTUJTE LAKŠI

Održavanjem tlaka u gumama, vožnja će teći puno lakše, a bit će i jeftinija. Automobil što češće očistite bespotrebnih stvari. Isto vrijedi i za krovnu prtljagu i razne nosače. Nosite ih samo kada ih trebate.

ISKLJUČITE IH

Male stvari mogu povećati potrošnju: radio, svjetla i klima. Naravno da to ne znači da se morate voziti bez njih, nego da ih koristite samo tada kada ih trebate. No ne zaboravite da je u većini europskih država obavezno imati upaljena svjetla 24 sata na dan.