15. 09. 2007
Arhaični Musso Sports dobio je nasljednika, a ponuda modela Actyon dopunjena je praktičnim pick-upom koji djeluje kao Actyon u radnom kombinezonu. Novi igrač korejskog poluotoka dizajnerski bolje izgleda od peterovratne verzije. Prednji kraj je napravljen po uzoru na matični model: oštro oblikovana svjetlosna grupa s integriranom kružnicom, a tu su i široka maska te naglašeni kamionski nos.

S dužinom od 4965 mm, pick-up je duži 510 mm od peterovratne verzije, uz veliki međuosovinski razmak od 3060 mm, koji je također produžen 300 mm. Rastao je i u širinu (20 mm) i u visinu (15 mm). Kabina je prilagođena za pet putnika, a promjene na limu, za razliku od peterovratne izvedbe, počinju od C-nosača krova.

Straga »radnik« djeluje robusno, ali i puno dopadljiviije od osnovnog modela. Kutija prtljažnog prostora ima najveću širinu od 1600 mm i dužinu od 1275 mm, što je dovoljno da se smjesti sportska oprema, od bicikala do opreme za kampiranje.

Koliko je važan prostor u kabini, najbolje svjedoči povećanje međuosovinskog razmaka, koji je osigurao prijevoz do pet putnika. Proizvođač je osvježio instrumentnu ploču koja ima narančastu podlogu i drukčiji raspored pokazivača, s nešto manje sportskog štiha.

Sjedala su mekana i udobna, karakteristična za SsangYong, a ne umaraju ni nakon cjelodnevnog boravka u vozilu. Ergonomski postavljena središnja konzola s kružnim motivom i relativno kvalitetni materijali porijeklom su iz peterovratnog modela. Oprema je za hrvatsko tržište vrlo bogata, kako sigurnosna tako i ona namijenjena udobnosti.

U motornoj ponudi »solira« dizelski dvolitreni četverocilindraš s common-railom, opremljen varijabilnim turbopunjačem, koji pokreće još dva modela. SsangYongov »radnik« je dobar što se tiče potrošnje. U ponudi mjenjača su petostupanjski ručni i četverostupanjski automatski mjenjač.

Na asfaltu se Actyon Sports čini mekanim i udobnim poput limuzine. Neravnine gazi beskompromisno zbog robusnog ovjesa, a poskakivanje treba opisati nešto mekšim oprugama amortizera. Zbog mase od gotovo dvije tone kratka prva tri stupnja omogućavaju svladavanje brdskih puteva i uspona, dok je četvrta brzina najiskoristivija: u gradu potegne već od 40 km/h, na brzoj cesti osigurava najuvjerljivija pretjecanja, a gotovo da omogućuje i postizanje maksimalne brzine.

Pogon je primarno izveden na stražnju osovinu i osigurava vožnju u normalnim uvjetima na suhoj podlozi, a okretom prekidača električnim se putem uključuje pogon na sve kotače koji ima ulogu isporučiti moment i na prednju osovinu i, točnije, omogućiti sigurniju vožnju na vlažnoj podlozi ili izvan asfalta. Pogon je obogaćen i reduktorom za kritične situacije.

Izvan asfalta, ali i na cesti, Korejac pokazuje znakove ugibanja na izraženim neravnim predjelima zbog prevelikog međuosovinskog razmaka i mase na prednjem dijelu vozila. Relativno dobre terenske mogućnosti pokazuje i povoljnim prilaznim kutem od 25,7 stupnjeva, a mogu se još i poboljšati pažljivijim pristupom i narudžbom većih kotača.

SsangYongov »radoholičar« troši solidnih 11,5 l na 100 km. Uz početnu cijenu od 154.900 kn, Actyon Sports je »best buy« na tržištu . Dok konkurencija traži doplate, Korejac serijski kombinira dvsotruku kabinu, dizelski motor i pogon na sve kotače.
Pretplatite se na RSS feed