09. 11. 2007
Najjači i najljepši. Ekipa Auto & ICT testirala je SsangYong Rexton.
Razmišljajmo realno! Bože moj, nalazimo se u Hrvatskoj. Lijepo je pisati o automobilima koji koštaju kao dvosobni stanovi u centru Dubrovnika, a na kraju nude vrlo malo prednosti prema onima koji za upola cijene nude skoro isti doživljaj voznih mogućnosti i specifikacija.
Budemo li iskreni, mnogi od nas su počeli razmišljati razumom, a ne srcem, kada je riječ o kupovini novog vozila. Naravno, mnogima su financije ograničene na svote do 30.000 eura, ali mnogi su spremni izdvojiti i više za model vozila za koji su sigurni kako će ih služiti (kojemu neće biti oni sluge). U domeni terenskih vozila tu je nekoliko modela koje bismo mogli spomenuti u jednakom cjenovnom razredu, ali od trenutka testiranja SsangYong Rextona nekako nam se ovaj model nameće kao vrlo dobro rješenje. Bilo da je vaš odabir uzrokovan željom za robusnom karoserijom i sigurnošću terenskog vozila, bilo da je riječ o luksuzu visokih vozila.

Vanjski dizajn je ostao gotovo neizmjenjen (blagi redizajn prednjeg i stražnjeg kraja) dok su se u unutrašnjosti ipak stvari pomakle na bolje. Kvalitetniji materijali, redizajnirana središnja konzola i sveukupna bolja završna obrada rijetko je odavala podrijetlo ovog vozila. Udobnosti sjedala obloženih kožom (naravno da su grijana) pridonosi i poboljšan ovjes u odnosu na prošli model.

Ovjes je pridonio i boljem držanju u zavojima koje je dosta bitno kod vozila terenskog tipa jer, vjerujte nam, nije ugodno ukoliko se vozilo visine od skoro 180 cm u zavojima ljulja više od uobičajenog.

Testirani Rexton imao je pojačani 5-cilindarski dizelski motor s common rail ubrizgavanjem iz Mercedes-Benzove game, koji iz obujma 2696 ccm isporučuje snagu od 186 KS. Pogonska snaga se dijeli na sva četiri kotača u omerju 40 % sprijeda i 60 % straga. Motor s prijenosom komunicira preko 5-stupanjskog automatskog mjenjača T-Tronic koji omogućava automatsko i ručno sekvencijalno mijenjanje. Moramo priznati kako se, za jedan terenac, sekvencijalno mijenjanje odvija iznimno brzo, tiho i bez pogreške te je mijenjanje moguće koristiti na mjenjaču kao i na upravljaču. Osim ovih detalja vezanih uz pogon i motor, velika pažnja se posvetila i luksuzu, pogotovo Limited verziji koju smo testirali. Automatska klima , radio s CD čitačem s komandama na upravljaču, električno pokretana grijana kožna sjedala, crveni umetci, parkirni senzori i drugo dok je sigurnost (aktivna i pasivna) zbrinuta u rangu klase (ABS, ARP, BAS i ESP te 6 zračnih jastuka).

I na kraju, kad sagledamo realnost i vidimo kako drugi korejski i japanski proizvođači u ovom rangu baš i nemaju konkurencije (gabariti, oprema, pogon), a izravna konkurencija (njemačka) cijenom odskače najmanje za duplo, rezultat je očigledan. Po cijeni manjoj od 45.000 EUR dobivate cjelovito opremljeno terensko vozilo s nadasve kvalitetnim motorom i prijenosom. A već smo spomenuli i da dobro izgleda.
Pretplatite se na RSS feed
04. 11. 2007

SsangYong je predstavio drugu generaciju svog terenca Kyrona koji je prošao kvalitativne promjene u tri glavna segmenta - detaljima nadograđen dizajn, ojačanu pogonsku grupu i izdašniju ponudu opreme.Vanjske vizure ovog korejskog terenca ostale su manje-više iste, uz neke nove detalje. Maska motora i dalje sliči štitovima srednjovjekovnih vitezova, a pridodani su novi usisnici zraka, proširene maglenke i bistra elipsasta svjetla s prozirnim pokazivačima smjera u bijeloj boji. Promijenjeni su i ...

15. 09. 2007

S dužinom od 4965 mm, pick-up je duži 510 mm od peterovratne verzije, uz veliki međuosovinski razmak od 3060 mm, koji je također produžen 300 mm. Rastao je i u širinu (20 mm) i u visinu (15 mm). Kabina je prilagođena za pet putnika, a promjene na limu, za razliku od peterovratne izvedbe, počinju od C-nosača krova. Straga »radnik« djeluje robusno, ali i puno dopadljiviije od osnovnog modela. Kutija prtljažnog prostora ima najveću ...