15. 02. 2008
Rexton je u svim elementima odlično posložen terenac kojem za bolju prođu nedostaje samo - promjena navika hrvatskih kupaca.
Nije nepoznat, nije u svojoj drugoj generaciji ni bitno izmijenjen, ali - kako se u SUV šumi uopće snalaziti?! Dakle, testirali smo SsangYongov Rexton druge generacije. S najraskošnijim paketom opreme, s jačim dizelskim agregatom snage 186 KS, automatskim mjenjačem i svim mogućim estetskim dodacima kao što su drveni umetci, koža na sjedalima, automatski mjenjač, da o električno-elektronskim elementima i ne govorimo jer ih ima sve. Čak i solarno napajanu i osvijetljenu pepeljaru! Osim toga, riječ je o više nego prostranom terencu, da - unatoč svojoj luksuznoj noti Rexton je spreman i za najteže izazove jer ga krasi odličan permanentni pogon na sve kotače u omjeru 40:60 posto u korist stražnje osovine te ga doista možemo nazvati terencem, dulijne 4.72 metara.

Mjesta ima u izobilju, a kako je dizajnerski riječ o automobilu s jednom od ljepših unutrašnjosti, doista je voziti ga ili u njemi biti vožen pravo zadovoljstvo. Ono što je također za svaku pohvalu je kompozicija mjenjača i motora. Istaknuli smo već snagu, a sada ističemo podatak kako Rexton ima najveći okretni moment 402 Nm i to već pri niskih 1800 okretaja. To se u vožnji i te kako osjeti, a moramo pohvaliti i petstupanjsku automatiku koja djeluje zadovoljvajuće brzo. Želi li se dodatno utjecati na dinamiku vožnje, moguć je i poliautomatski mod no čini nam se, kako je ipak riječ od dizelašu velike težine, a zbog "kroja" pa i ovjesa posve drukčijeg stabiliteta, kako je dovoljan i samo automatika - dobra i posve temperamentna automatika.

Idemo dalje. Potrošnja. Ne niska, ali ne ni pretjerana. "Smrt" za taj podatak su svakako autoceste koje, vozi li se brzo, mogu potrošnju natjerati i iznad 13 litara. Napominjemo - nema te situacije u kojoj će Rexton trošiti više nego na autocesti. U gradu se zadovoljava i s litrom manje, a umjerena vožnja može sve zajedno spustiti i ispod 10 litara. Ipak najbliže bi istini bilo kad bismo rekli kako ovakav Rexton troši u prosjeku nekih 11 litara. Smeta li vam to, preporučujemo vam opciju s "TOD" pogodnom, kada u pravilu koristite samo stražnju osovinu, a dio se snage prenosi na prednju tek u kritičnim trenucima jer - pogon značajno povećava potrošnju.

Zaokruživši priču o Rextonu vraćamo se dizajnu njegove vanjštine. Nije se značajno izmijenila,a nije ni trebala. Rexton je naprosto lijepo oblikovan automobil koji jasno poručuje kako mu je želja dobro se situirati u zoni luksuznih terenaca najviše klase. I - što nam se čini? U poplavi najrazličitijih SUV-ova (svjedoci smo najnovijeg trenda gdje se kompaktnim monovolumenima karoserija malo podigne, zakači s nešto od nabubrene plastike koja ima sugerirati terensku probojnost, doda se i integralni pogon - mada se takvi samo s prednjim pogonom i krene se u priču kako i terenca za trku imamo), SsangYongov ponos se bori sa klasičnim vrijednostnima. Rexton nipošto nije skorojević ili automobil koji bi se jeftinim trikovima htio domoći nezasluženih titula. On je zapravo čista suprotnost tom trenudu, suprotnost koja se krajnjim poštenjem u izradi ili kvaliteti materijala želi iskreno nadmerati s onima koje volimo nazivati premium klasom.

Uvjereni smo stoga, kad bi se s terencima moglo postupati kao prigodom ocjenivanja vina gdje kušačima nude boce bez ma kakve oznake, da bi Rexton odlično prošao. Ovako unatoč i do 30-ak posto ničim cijenama, domaći se kupci nekako radije okreću znanom u premium segmentu. Šteta, 15-ak tisuća eura posve bi sigurno mogli utrošiti i na korisniji način jer bi im upravo toliko ostalo kad bi se odlučili za Rexton. S druge strane i u SsangYongu moraju biti ustrajni, nastaviti s dokazivanjem pa smo sigurni kako će se s vremenom promijeniti navike kupaca.
Pretplatite se na RSS feed
06. 02. 2008

Samo ime Kyron izvedenica je iz grčke riječi "KY" koja znači "neograničen" i engleske riječi "run" što znači "trčati". U slobodnom prijevodu obje riječi zajedno označavaju izdržljivog trkača. Nekoliko je dobrih razloga zašto u SsangYongu tako i tvrde: klasična šasija, Mercedesovi motori i automatski peterostupanjski mjenjač (Mercedes T-Tronic). Vanjski dizajn doživio je promjene u izgledu prednjeg dijela vozila. Farovi s pokazivačima smjera više nisu narančasti već prozirni, ...

15. 12. 2007

Povod za test ovog automobila bio je prijevoz starog lanca za sidro iz jednog rezališta brodova. Naime, za vezanje naših barki najbolji su veliki teški lanci sa starih brodova koji se postavljaju na betonski blok. Mi smo prevozili 300 kilograma težak lanac dužine desetaka metara sd Lošinja na Pag, točnije u Povljanu i bilo je logično da isprobamo kako to podnosi SsangYongov Actyon Sports. Sa strahom smo išli na utovar, naročito kad smo vidjeli tu tešku "lančugu". Bili smo iskreno zabrinuti, ...

25. 11. 2007

Krenimo od prednjeg dijela. Odmah uočavamo potpuno kromiranu masku motora, nova svjetla i odbojnik s većim otvorima za hlađenje i duguljastim maglenkama koje su sada u skladu s glavnim svjetlima. Dizajn stražnjeg dijela je sportskiji i elegantniji. Velika svjetla optički su i dalje povezana s aluminijskom lajsnom, no izgledaju vrlo skladno i moderno. Veće stražnje svjetlo osigurava bolju preglednost unatrag, a ručka prtljažnika skrivena je iznad registarske tablice. Zgodan detalj je krovna antena nalik na peraju morskog psal, poput one koje rado ...

09. 11. 2007

Razmišljajmo realno! Bože moj, nalazimo se u Hrvatskoj. Lijepo je pisati o automobilima koji koštaju kao dvosobni stanovi u centru Dubrovnika, a na kraju nude vrlo malo prednosti prema onima koji za upola cijene nude skoro isti doživljaj voznih mogućnosti i specifikacija. Budemo li iskreni, mnogi od nas su počeli razmišljati razumom, a ne srcem, kada je riječ o kupovini novog vozila. Naravno, mnogima su financije ograničene na svote do 30.000 eura, ali mnogi su spremni izdvojiti i više za model vozila za koji su ...