07. 03. 2008
Novi SsangYongov SUV Kyron je moćno vozilo kojemu je svejedno vozite li brzom autocestom, usponima i spustovima na Velebitu, makadamom ili bespućima po neprohodnom terenu. U svakom trenutku vozač i putnici imaju dojam da ništa ne može zaustaviti ovaj automobil, što doprinosi ionako ugodnoj i sigurnoj vožnji.

Prilika da se vozi nova verzija nekog modela automobila koji ste već vozili, ne propušta se lako, pogotovo kada je nova verzija puno atraktivnija i modernija kao što je to slučaj kod SsangYongova modela Kyron. Novim redizajnom ovaj se automobil pretvorio u pravu poslasticu, pogotovo kada znamo na kojoj je bazi napravljen. Automobil je dobio novo srce, dobro znani iz dosadašnjih Mercedesovih modela C i E, terenca ML. Naime radi se o 2,7-litrenom petocilindrašu koji je Kyronu dao moćne performase.

Nov je i izgled prednjeg dijela vozila koji je face-liftingom dobio novu kromiranu masku motora, koju okružuju atraktivna nova svjetla te odbojnik s velikim otvorom za hlađenje i svjetlima za maglu koja su duguljasta kao i glavni farovi. Jak face-liftnig doživio je i zadnji kraj , na kojemu se ističu velika, skladna i moderna svjetla, daleko od starih svjetala u obliku štita. U svakom slučaju Kyron ima skladan zadnji kraj na kojemu mu mogu pozavidjeti i mnogo razvikaniji automobili. Na krovu iznad zadnjeg prozora je moćna antena kakvu poznamo sa zadnjih modela BMW-a u obliku peraje morskog psa, što samo upotpunjuje ljepotu zadnjeg dijela.

Unutrašnjost kabine je priča za sebe. I tu je napravljen face-lifting, zapravo mogli bismo reći da je unutrašnjost sasvim nova i vrlo moderna. Sve je obučeno u crnu kožu, sve je originalno i dojam je da sjedite u nekoj limuzini, a ne SUV vozilu. Upravljač je sjajno napravljen iako će mnogi reći da je prevelik, no to ni malo ne smeta, naprotiv, osjećaj je fenomenalan jer hidraulika radi savršeno. Na njemu su komande audio sustava i prekidači za ručno mijenjanje brzina. Naime, verzija koju smo vozili imala je pet-stupanjski automatski mjenjač T-Tronic, koji osim klasične postave omogućuje mijenjanje brzina pomoću tipki na upravljaču i to tako da desnim palcem ubacujemo u višu brzinu, a lijevim vraćamo u nižu brzinu. Naravno, treba se kratko priviknuti na to da mijenjate brzine, a da pri tome ne koristite kvačilo, no kada brzo savladate teniku, ostatak je čisti užitak, što smo i mi osjetili vozeći od Lošinja do Zagreba.

Ispod upravljača na desnoj strani je ručica tempomata koji, uzgred rečeno, savršeno i jednostavno radi i koji u kombinaciji s automatskim mjenjačem daje sjajne putne prosjeke. No, vratimo se unutrašnjosti gdje su odlična sjedala vozača i suvozača te središnja konzola koja je nagnuta prema vozačevoj strani i na kojoj su smješteni CD radio, komande i display automatske klime te spremište za dokumente između njih. Uz CD radio smješten je okrugli sklop na kojemu su smješteni prekidač sa sva četiri žmigavca, prekidač za spuštanje na velikim strminama pod velikim opterećenjem te odleđivanje retrovizora i stakala. Na lijevoj strani je sličan okrugli sklop na kojemu su smješteni prekidači za podešavanje i preklop retrovizora, maglenki i tipka za isključenje ESP-a te uključivanje grijanja prednjeg stakla. Između prva dva sjedala nalazi se naslon koji u sebi krije spremišta za odlaganje dokumenata, držači boca napitaka te pretinci za sitan novac ili nešto slično. Na zadnjoj klupi ima dovoljno mjesta za sjedenje bez obzira na veličinu putnika. U stvari unutrašnjost kabine je, i ergonomski i samom postavom, jako moderna što je veliki pomak kod ovog proizvođača. Dobar dojam putovanja noću daje i osvjetljenje komandne ploče koja svijetli narančasto tako da su instrumenti jasni, a opet ne zamaraju oči. Kada svemu dodamo i veliki prtljažnik od 635 litara koji se povećava preklopom zadnje klupe na 1222 litre, ovaj automobil jasno ističe svoje kvalitete. No, bilo bi nepravedno da ne spomenemo srce novog Kyrona, a to je poznati Mercedesov 2,7 litreni petocilindraš s ergelom od 165 konja koja savršeno galopira do 170 kilometara na sat, koliko smo mi na testu najviše vozili.

Oprema
Testni Kyron je bio sam vrh ledene sante, ili u prijevodu, imao je paket opreme Limited, u koji ulazi standardna oprema Cool, oprema Exclusive, te oprema Exclusive plus, a to znači da je testni model imao doslovce sve što se danas može ugraditi u automobil. Kad mislimo sve, onda to znači zračne jastuke s dvostupanjskim punjenjem za vozača i suvozača, ABS sustav protiv blokiranja kotača kod kočenja, EBD sustav, odnosno elektronsku raspodjelu kočione sile, ESP sustav elektronske kontrole stabilnosti vozila, TSC-ASR elektronski sustav kontrole proklizavanja kotača, VBAS sustav za pojačanje sile kočenja u kritičnim situacijama, HDC sustav automatskog nadzora vozila pri vožnji nizbrdo te ARP elektronski sustav protiv preokretanja vozila prilikom naglog kočenja. Kyron ima bočna ojačanja u vratima, tri sigurnosna pojasa na zadnjoj klupi, elektronsku blokadu protiv pokretanja motora, daljinsko zaključavanje sa zvučnim alarmom, automatsko zaključavanje vrata na 40 km/h, automatsko otključavanje u slučaju sudara i vozačevo staklo sa zaštitom od uklještenja i automatskim podizanjem, odnosno spuštanjem. Dakako, u testnom vozilu bio je ugrađen automatski klima uređaj sa senzorom vlažnosti zraka, filtar protiv peludi i prašine, električno podizanje stakala, središnje zaključavanje s daljinskim upravljanjem, audio sustav s CD-om i šest zvučnika, zatamnjena stakla, prednja i stražnja svjetla za maglu, električno podesiva i grijana bočna ogledala u boji karoserije, treće kočiono svjetlo, prednji brisači s podešenjem intervala rada, stražnji brisač, vozačevo sjedalo podesivo po visini i u lumbalnom dijelu, ISOFIX sustav za pričvršćivanje dječje sjedalice, sigurnosna svjetla u prednjim vratima, pokrvov prtljažnog prostora , pregradna mreža između prtljažnog prostora i stražnje klupe i mreža na dnu prtljažnog prostora. Dakako, sve je to oprema iz osnovnog paketa Cool i djelomično Exclusicve u koji još spadaju sigurnosni zračni jastuci, bočne zavjese, koža na sjedalima te grijana prednja sjedala. Na sve se nastavlja paket opreme Exclusive plus koji donosi 18" naplatke i pneumatike 255/60 R 18 te sklopiva vanjska ogledala, a sve zaokružuje paket LImited koji sadrži stalni pogon na sve kotače AWD, pojedinačni ovjes stražnjih kotača te prije spomenuti 5-stupanjski T-Tronic mjenjač i tempomat. Treba li više?

Vozne karakteristike
Kyron je moderno SUV vozilo i to pokazuje u svakoj situaciji na cesti. Odličan je i na autocesti i na zavojitim brdskim terenima, a na terenu se ponaša kao i svi predstavnici svoje klase. Stalni AWD pogon prenosi 40 posto snage na prednje i 60 posto na zadnje kotače. Raspodjela snage je precizna i to je tako dobro u vožnji da zapravo ni ne znate da ste bili u problemima. Pokušali smo naglo kretati tako da su lijevi kotači bili na asfaltu, a desni na zemlji. Vozilo je ravnomjerno kretalo bez zanošenja. Probali smo varijantu s lijevim kotačima na grubom pijesku, a desnim na zemlji. Vozilo je ravnomjerno kretalo bet zanošenja. Probali smo na čistoj zemlji... probali smo na šoderu... probali smo na mokrom asfaltu... probali smo na ledu... Vozilo je uvijek ravnomjerno kretalo bez zanošenja i moramo reći, osjećaj je za vozača prokleto dobar. Kyron u zavojima uvijek ide kuda ga usmjeravate, a oduševljava činjenicom da zavoje možete savladati vozeći daleko brže od onoga za što mislite da je normalna granica. Zapravo Kyron vas izaziva znatno iznad prosjeka, a da se pri tome osjećate sigurno kao u fotelji pred televizorom u svom stanu, no to zna prevariti je kad u punoj brizni naletite na rupe i poprečne neravnine, Kyron postaje nemiran i zna zaplivati, no sve se smiri kada pustite papučicu gasa i brzinu prilagodite cesti. Dobroj voznoj atmosferi doprinose i sjane kočnice koje automobil beskompromisno zaustavljaju bez obzira na veličinu i težinu, a posebno je dobra zvučna izolacija tako da i kod maksimalne brzine možete razgovarati normalnim glasom ili slušati glazbu koju birate na komandama na upravljaču što ne odvlači pažnju s uvjeta na cesti što pomaže sigurnosti.

U svakom slučaju na testu smo imali odličan automobil koji je namijenjen za daleka i sigurna putovanja jer svojom udobnošću, sigurnošću i odličnim voznim karakteristikama daje maksimum. Motor i ovjes srca Kyrona je sjajni 2,7 petocilindraš s common-rail sustavom ubrizgavanja i elektronski nadziranom turbinom s promjenjivom geometrijom, koji je poznat iz dosadašnjih Mercedesovih modela C i E, a ugrađivan je i  u terenac ML. Motor ima 165 konja i okretni moment od 340 Nm u polju od 1800 do 3250 okretaja te s automatskim mjenjačem T-Tronic ubrzava za 12.8 sekundi od 0 do 100 km/h, pri tome prosječno trošeći nešto preko 8 litara eurodizela. Podovozje je također dorađeno i sprijeda počiva na plinskim amortizerima, spiralnim oprugama i duplim trokutastim vodilicama, dok je stažnja osovina sasvim nova i ima osam poprečnih i uzdužnih vodilica. Za stabilnost u zavojima i manje naginajnje brine se novi poprečni stabilizator.

Ribičkim okom
SsangYong Kyron 270 Hdi je moćno vozilo s velikim prtljažnim prostorom, u koje komotno stane 5 ribiča s kompletnom opremom. Kao i kod ostalih vozila nama ribičima su uvijek problem štapovi, no i tu su Kyronovi projektanti dobro radili i na krov dodali nosače za boksove u kojima se transportiraju skije, a koje smo mi ribiči jednostavno posvojili i u njih spremamo štapove. Ukratko, cijelom svojom postavom Kyron je istaknuo kandidaturu za ribičko vozilo 2008. godine, a na konkurenciji je da to poništi.
Pretplatite se na RSS feed
15. 02. 2008

Nije nepoznat, nije u svojoj drugoj generaciji ni bitno izmijenjen, ali - kako se u SUV šumi uopće snalaziti?! Dakle, testirali smo SsangYongov Rexton druge generacije. S najraskošnijim paketom opreme, s jačim dizelskim agregatom snage 186 KS, automatskim mjenjačem i svim mogućim estetskim dodacima kao što su drveni umetci, koža na sjedalima, automatski mjenjač, da o električno-elektronskim elementima i ne govorimo jer ih ima sve. Čak i solarno napajanu i osvijetljenu pepeljaru! Osim toga, riječ je o više nego ...

06. 02. 2008

Samo ime Kyron izvedenica je iz grčke riječi "KY" koja znači "neograničen" i engleske riječi "run" što znači "trčati". U slobodnom prijevodu obje riječi zajedno označavaju izdržljivog trkača. Nekoliko je dobrih razloga zašto u SsangYongu tako i tvrde: klasična šasija, Mercedesovi motori i automatski peterostupanjski mjenjač (Mercedes T-Tronic). Vanjski dizajn doživio je promjene u izgledu prednjeg dijela vozila. Farovi s pokazivačima smjera više nisu narančasti već prozirni, ...

15. 12. 2007

Povod za test ovog automobila bio je prijevoz starog lanca za sidro iz jednog rezališta brodova. Naime, za vezanje naših barki najbolji su veliki teški lanci sa starih brodova koji se postavljaju na betonski blok. Mi smo prevozili 300 kilograma težak lanac dužine desetaka metara sd Lošinja na Pag, točnije u Povljanu i bilo je logično da isprobamo kako to podnosi SsangYongov Actyon Sports. Sa strahom smo išli na utovar, naročito kad smo vidjeli tu tešku "lančugu". Bili smo iskreno zabrinuti, ...

25. 11. 2007

Krenimo od prednjeg dijela. Odmah uočavamo potpuno kromiranu masku motora, nova svjetla i odbojnik s većim otvorima za hlađenje i duguljastim maglenkama koje su sada u skladu s glavnim svjetlima. Dizajn stražnjeg dijela je sportskiji i elegantniji. Velika svjetla optički su i dalje povezana s aluminijskom lajsnom, no izgledaju vrlo skladno i moderno. Veće stražnje svjetlo osigurava bolju preglednost unatrag, a ručka prtljažnika skrivena je iznad registarske tablice. Zgodan detalj je krovna antena nalik na peraju morskog psal, poput one koje rado ...