02. 06. 2008
Actyon je izazvao podijeljena mišljenja onih koji vole terence i njihove izvedenice. Mi smo si ostavili nešto više vremena i Actyon pokušali realnije procijeniti. Nakon svega došli smo do zaključka da je zbog cijene i svega što nudi Actyon mnogima vrlo zanimljiva opcija.

Kad je javnosti 2006. godine predstavljen SsangYong Actyon, bio je to prvo SUV s izgledom kupea, pa je taj novonastali stil odmah prozvan SUC ili Sport Utility Coupe. Nešto kasnije, godinu poslije promocije prvog SUC-a, predstavljen je i koncept BMW X6. Bila je to senzacionalna potvrda dobre SsangYongove ideje i koncepcije. Pojavom je Actyon očitno bio namijenjen mlađoj generaciji koja je, uz slobodu kretanja neovisno o terenu po kojem se vozi, htjela i sportski krojene linije karoserije.

Ipak, Actyon je podijelio mišljenja svih koji vole terence i njihove izvedenice. Mi u Terencima ostavili smo si nešto više vremena i Actyon pokušali realnije procijeniti. Željeli smo ga testirati malo drukčije, isprobati ga i u malo žešćoj terenskoj vožnji, jer htjeli smo provjeriti i iskoristiti njegove karakteristike pogona na sva četiri kotača, kojih se Actyon, zaključili smo na koncu, nema razloga sramiti.

Mercedesovi standardi
Dakle, radi se o modelu s dvolitrenim dizelskim motorom snage 141 KS i najvećeg okretnog momenta od 310 Nm. Koncepcija ubrizgavanja goriva je moderna common-rail tehnologija treće generacije, koja gorivo u cilindre ubrizgava pod tlakom od 1600 bara. Otprije je poznato da se SsangYongovi dizelski motori oslanjaju na tehnologiju Mercedes-Benza, pa je i u slučaju motora testnog Actyona pri konstruiranju i proizvodnji korištena metoda testiranja i upostavljena Mercedesova razina standarda.

I doista, Actyonov dizelski agregat radi uglađeno, a činjenica da ubrzava do stotke za nemalih 15 sekundi nimalo mu ne smeta jer, uvjetno rečeno, manjak snage motora osjeća se samo pri startnom ubrzanju. Rekao bih do druge brzine, a onda Actyon sasvim lijepo povuče sve do krajnje 163 km/h. Može se, dakle, reći da motor 2.0 XDi potpuno zadovoljava, pri čemu nije zanemariva ni činjenica da je potrošnja vrlo niska, u prosjeku ne puno više od deklariranih osam litara. Čak začuđuje i podatak da je masa praznog vozila 1917 kg, jer se zbog svojih voznih karakteristika Actyon u praktičnoj vožnji čini osjetno lakšim.

Torque On Demand
U svakodnevnoj vožnji suhim kolnikom Actyonov pogon izveden je kao 2WD, odnosno pogone ga samo stražnji kotači. Čak je i potpisniku ovih redova trebalo ponešto vremena da u vožnji osjeti tu činjenicu. Tek na izlasku s jednog makadamskog puteljka na asfaltnu cestu osjetio sam lagano zanošenje stražnjeg kraja kao pouzdani dokaz pogona na stražnjim kotačima.
Actyon s pogonom 4x4, a postoji i izvedba s pogonom samo na stražnje kotače, nudi mogućnost uključivanja integralnog pogona okretanjem okretne sklopke na prednjoj konzoli. Nakon uključivanja pogona 4H aktivira se poznati SsangYongov sustav TOD (Torque On Demand, ili okretni moment na zahtjev), koji središnjim diferencijalom raspoređuje snagu između prednjih i stražnjih kotača u omjeru od 3/97 posto, odnosno sve od omjera 44/56 posto prednji-stražnji kotači. Iz toga se vidi da Actyon zapravo nema blokadu središnjeg diferencijala u položaju 4H. Time se u normalnoj vožnji s uključenim pogonom 4x4 ipak većinu vremena bazira na stražnjem pogonu.

»Neblokirujući« 4x4
U praksi, a za ovu priliku odabrao sam makadamski put s prelaskom 40-ak centimetara dubokog potoka i ovaj »neblokirajući« prijenos 4x4 sasvim je dovoljan, unatoč cestovnom profilu guma, bez izraženijih blokova gazne površine. Dimenzije guma u standardnoj izvedbi su 225/75R16, a daju robusniji izgled cijelom vozilu zbog visokog presjeka bočnice (»kroz 75«). Ta dimenzija guma Actyonu pruža udobnost, posebno na terenu, dok se u cestovnoj vožnji osjeća malo više bočnog ljuljanja, jer se Actyonu s tim gumama težište cijelog vozila podiže nešto više.

Unatoč kupeovskom izgledu, Actyon ne djeluje »spljošteno«, a kad uzmemo u obzir činjenicu da su visine od podloge, do najviše na mjestu ispod prednjeg diferencijala – lijepih 217 mm, preko središnjeg diferencijala sa 185 mm, pa sve do stražnjeg diferencijala sa 189 mm, Actyon ipak djeluje podosta povišeno. Bez obzira na činjenicu da je najmanja udaljenost od podloge upravo ispod središnjeg diferencijala, u terenskoj vožnji nema ni najmanjih poteškoća u svladavanju prepreka, samo se mora voditi računa o tome da se ne zapne na nešto složenijim preprekama. Iskušao sam i reduktor brze-spore okretanjem sklopke reduktora na 4L, a tada se omjeri zupčanika prepolavljaju u omjeru 1:2,483, što je sasvim zadovoljavajuće i Actyon ima dovoljno snage i na niskim brzinama pa se vještim manevriranjem nažalost malo bezličnim volanom može lijepo snalaziti i na težem terenu. U položaju 4L zaključava se omer između prednjih i stražnjih pogonskih kotača na stalnih 50/50 posto. Takav sustav integralnog pogona na sva četiri kotača na prilično je visokoj razini i zadovoljit će potrebe većine onih koji nemaju nikakve potrebe Actyonom ići u neki ekstremniji off-road.

Uređenje i oprema
Oprema u testnom Actyonu pod nazivom Comfort uključuje samo sigurnosne sustave ABS i EBD (Electronic Brakeforce Distribution, ili elektronska distribucija sila kočenja), dok se svi ostali – poput ESP-a, ASR-a, HBA, HDC-a i ARP-a mogu naći serijski u paketu opreme stepenicu više, nazvanom Prestige. Mislim da se u uobičajenim uvjetima korištenja ni ne treba ići na višu razinu opremljenosti, koja je skuplja nekih 12.000 kuna, ali nije zgorega imati i bolje opremljeno vozilo u slučaju nekih kritičnih situacija.

Kabina je ergonomski dobro osmišljena, a moja osobna primjedba ide samo na račun skliskog kola volana, kao uostalom i u večini SsangYongovih vozila. U kategoriju primjedbi ide i smanjena preglednost kroz staklo petih vrata, ponajviše zbog kupeovski oblikovane karoserije.

Općenito, Actyon je ugodan za vožnju, relativno malo troši, sposoban je na terenu... možda se njegov izgled neće svima svidjeti, ali kad pogledamo cijenu od 26.000 eura do registracije, dolazimo do zaključka da je Actyon na tržištu SUV-a možda i najbolji po omjeru uloženo-dobiveno.                         
Pretplatite se na RSS feed
07. 03. 2008

Prilika da se vozi nova verzija nekog modela automobila koji ste već vozili, ne propušta se lako, pogotovo kada je nova verzija puno atraktivnija i modernija kao što je to slučaj kod SsangYongova modela Kyron. Novim redizajnom ovaj se automobil pretvorio u pravu poslasticu, pogotovo kada znamo na kojoj je bazi napravljen. Automobil je dobio novo srce, dobro znani iz dosadašnjih Mercedesovih modela C i E, terenca ML. Naime radi se o 2,7-litrenom petocilindrašu koji je Kyronu dao moćne performase.Nov je i izgled ...

15. 02. 2008

Nije nepoznat, nije u svojoj drugoj generaciji ni bitno izmijenjen, ali - kako se u SUV šumi uopće snalaziti?! Dakle, testirali smo SsangYongov Rexton druge generacije. S najraskošnijim paketom opreme, s jačim dizelskim agregatom snage 186 KS, automatskim mjenjačem i svim mogućim estetskim dodacima kao što su drveni umetci, koža na sjedalima, automatski mjenjač, da o električno-elektronskim elementima i ne govorimo jer ih ima sve. Čak i solarno napajanu i osvijetljenu pepeljaru! Osim toga, riječ je o više nego ...

06. 02. 2008

Samo ime Kyron izvedenica je iz grčke riječi "KY" koja znači "neograničen" i engleske riječi "run" što znači "trčati". U slobodnom prijevodu obje riječi zajedno označavaju izdržljivog trkača. Nekoliko je dobrih razloga zašto u SsangYongu tako i tvrde: klasična šasija, Mercedesovi motori i automatski peterostupanjski mjenjač (Mercedes T-Tronic). Vanjski dizajn doživio je promjene u izgledu prednjeg dijela vozila. Farovi s pokazivačima smjera više nisu narančasti već prozirni, ...

15. 12. 2007

Povod za test ovog automobila bio je prijevoz starog lanca za sidro iz jednog rezališta brodova. Naime, za vezanje naših barki najbolji su veliki teški lanci sa starih brodova koji se postavljaju na betonski blok. Mi smo prevozili 300 kilograma težak lanac dužine desetaka metara sd Lošinja na Pag, točnije u Povljanu i bilo je logično da isprobamo kako to podnosi SsangYongov Actyon Sports. Sa strahom smo išli na utovar, naročito kad smo vidjeli tu tešku "lančugu". Bili smo iskreno zabrinuti, ...